Który śmiało można nazwać torcikiem, bo ma w sobie wszystko co najlepsze, no może oprócz dekoracji :).
Przepis na biszkopt mam z tego bloga, w tortownicy, upiekł się pięknie i był delikatny i puszysty.
A, że w ogródku już są maliny, czas z nich korzystać, i jutro kolejne ciasto z ich udziałem, będzie się piekło.
Biszkopt kakaowy (tortownica 26 cm)
Przepis na biszkopt mam z tego bloga, w tortownicy, upiekł się pięknie i był delikatny i puszysty.
A, że w ogródku już są maliny, czas z nich korzystać, i jutro kolejne ciasto z ich udziałem, będzie się piekło.
Biszkopt kakaowy (tortownica 26 cm)
- 3 jaja
- 3/4 szklanki mąki pszennej najlepsza tortowa
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Następnie dodawać po jednym żółtku, kiedy masa będzie jednolita partiami dodawać przesianą mąkę z proszkiem, mieszać najlepiej ręcznie, na koniec wmieszać kakao. Przygotować formę, wyłożyć ciasto i piec ok. 25 minut w 180 *C.
Po ostudzeniu, przekroić na 2 równe blaty i nasączyć np. wodą z cytryną.
(możesz podwoić składniki i upiec biszkopt w większej blaszce, lub jeden blat)
Masa śmietanowa
500 ml śmietany 30 %, ubić na sztywno, wcześniej rozpuścić 1 łyżkę żelatyny w 1/3 szklanki gorącej wody.
Przestudzoną dodać do ubitej śmietany, można też dodać cukru lub cukru pudru do smaku.
Warstwa z galaretki i owoców
2 galaretki malinowe lub truskawkowe, maliny/truskawki. Galaretki przygotować jak na opakowaniu, zalać tężejącą ułożone owoce na warstwie śmietanowej.
Na wierzch przygotuj polewę, gotową lub z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady, możesz dodać do niej łyżkę śmietanki/mleka i łyżkę masła, wtedy będzie miała lżejszą konsystencję.
Proste, smaczne i szybkie, ale niestety mało trwałe są ciasta ze świeżymi owocami, max 3-4 dni przechowywane w warunkach chłodniczych. Dlatego nigdy nie kupiłabym ciasta z owocami w galaretce w sklepie czy cukierni, bo nigdy nie wiadomo, kiedy zostało przygotowane. Niestety dowiaduje się też, że sieci cukierni, wcale nie pieką ciast z jaj, a z proszku jajecznego (bez komentarza), to samo (masa jajeczna) w makaronach. Dlatego warto czytać składy.
Ja ciasta z malinami chyba jeszcze nie jadłam, u mnie z malin zawsze robimy soki ;)
OdpowiedzUsuńKakao i maliny, idealne połączenie! Ten torcik odpowiada mi w 100% :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :))
OdpowiedzUsuń