Pamiętam, że już kiedyś piekłam to ciasto, ale wyszło mało atrakcyjne. Tym razem też nie jest perfekcyjne, ale myślę, że nadaje się do publikacji :). Przepis pochodzi z bloga mojeciacho, dla miłośników kaszy manny i ciasta Stefania idealne, ja zmniejszyłam ilość masy o połowę, ale też z tego powodu, że piekłam je w tortownicy 26 cm.
Składniki na biszkopt (mała blacha, lub tortownica)
Składniki na biszkopt (mała blacha, lub tortownica)
- 1 niepełna szklanka mąki
- ½ szklanki cukru
- 3 jajka
- ¼ szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na pianę pod koniec dodać cukier i dalej miksować. Następnie dodawać stopniowo żółtka, mieszając łyżką i delikatnie wlać olej. Pod koniec dodać mąkę z proszkiem do
pieczenia i delikatnie wymieszać.
Przygotować formę i wyłożyć ciasto. Piecz w nagrzanym piekarniku na 180* C
ok. 35 minut.
Masa z kaszy (ja dałam połowę składników)
- 1 litr mleka
- 1 szklanka cukru
- 250 g margaryny
- 1 szklanka kaszy manny
- 16 g cukru waniliowego
Mleko, margarynę i cukier zagotować.
Następnie po trochę wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszając. Kończymy
gotowanie, gdy masa zgęstnieje, ok. 5 minut, lub czas podany na opakowaniu kaszy manny.
Dodatkowo
- 1 słoiczek dżemu truskawkowego 350 g
- 100 g herbatników (u mnie 15 sztuk)
- 2 galaretki truskawkowe przygotowane wg uznania
Jeszcze jeśli o kaszę mannę chodzi, która produkowana jest z ziaren pszenicy, to polecam placuszki z kaszy manny, mój absolutny hit, uwielbiam, z cukrem i owocami.
Miałam kiedyś robić to ciasto, ale jakoś ta kaszka manna mnie zraziła do tego :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ciasta z kaszą manna ;)
OdpowiedzUsuń