Ona Weronika: Biszkopt z musem truskawkowym i bitą śmietaną

piątek, 15 maja 2015

Biszkopt z musem truskawkowym i bitą śmietaną

piątek, 15 maja 2015
Idealne i proste ciasto na letnie przyjęcia rodzinne. 
Wygląda jak prawie każda kostka z cukierni, a przepis powstał z kilku. 
Zapraszam i zachęcam do eksperymentowania.

Biszkopt klik
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier i nadal ubijaj do jego rozpuszczenie. Następnie dodaj po jednym żółtku i mieszaj do połączenia, dodaj wodę i przesiane mąki z proszkiem.
Przygotuj średnią blachę ja używam ze zdejmowaną obręczą, piekarnik nagrzej do 180 * C i w takiej temperaturze piecz przez ok. 30 minut.
Po wystudzeniu ściągam skórkę z biszkopta i nasączam ok.1/3 szklanki mieszanką wody z cytryną.

Masa truskawkowa klik
  • 500 g truskawek mrożonych (możesz użyć świeżych)
  • 3 lub 4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 lub 3 galaretki truskawkowe
Truskawki umieść w rondelku i zmiksuj na gładką masę, dodaj wodę i cukier zagotuj, zdejmij z ognia i wsyp suche galaretki mieszaj do rozpuszczenia galaretek, wystudź i kiedy masa zacznie tężeć wyłóż na biszkopt.

Masa śmietanowa
  • 500 ml śmietany kremówki 30-36 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/3 szklanki wody i 2 łyżki żelatyny
Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudź. W tym czasie możesz już ubijać schłodzoną śmietanę na sztywno i pod koniec dodać cukier puder oraz żelatynę.

Do dekoracji wiórki z białej czekolady.

Inne przepis z truskawkami na moim blogu torcikbiszkoptz kremem budyniowymsernik na zimno.


zBLOGowani.pl

2 komentarze:

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...