Idealne i proste ciasto na letnie przyjęcia rodzinne.
Wygląda jak prawie każda kostka z cukierni, a przepis powstał z kilku.
Zapraszam i zachęcam do eksperymentowania.
Biszkopt klik
- 4 jaja
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier i nadal ubijaj do jego rozpuszczenie. Następnie dodaj po jednym żółtku i mieszaj do połączenia, dodaj wodę i przesiane mąki z proszkiem.
Przygotuj średnią blachę ja używam ze zdejmowaną obręczą, piekarnik nagrzej do 180 * C i w takiej temperaturze piecz przez ok. 30 minut.
Po wystudzeniu ściągam skórkę z biszkopta i nasączam ok.1/3 szklanki mieszanką wody z cytryną.
Masa truskawkowa klik
- 500 g truskawek mrożonych (możesz użyć świeżych)
- 3 lub 4 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 lub 3 galaretki truskawkowe
Truskawki umieść w rondelku i zmiksuj na gładką masę, dodaj wodę i cukier zagotuj, zdejmij z ognia i wsyp suche galaretki mieszaj do rozpuszczenia galaretek, wystudź i kiedy masa zacznie tężeć wyłóż na biszkopt.
Masa śmietanowa
- 500 ml śmietany kremówki 30-36 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/3 szklanki wody i 2 łyżki żelatyny
Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudź. W tym czasie możesz już ubijać schłodzoną śmietanę na sztywno i pod koniec dodać cukier puder oraz żelatynę.
Do dekoracji wiórki z białej czekolady.
O tej porze nie powinnam mieć dostępu do takich tekstów....wrrrr:)
OdpowiedzUsuńDobrze wygląda, ale nie lubię galaretki.
OdpowiedzUsuń