Filmik już Wam pokazywałam przy okazji postu o czereśniach, bo to on mnie skusił, do przygotowania tego ciasta, a jest naprawdę bardzo smaczne.
To jakby połączenie kakaowego wilgotnego ciasta i sernika, a do tego jeszcze owoce + w mojej wersji polewa z czekolady.
Ciasto kakaowe
- 200 g margaryny
- 1 i 1/2 szklanki mąki (250 g)
- 4/5 szklanki cukru (200 g)
- 200 ml maślanki
- 3 jajka
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa śmietankowa
- 800 g kwaśnej śmietany
- 200 g twarogu
- 2/5 szklanki cukru (100 g)
- 2 jajka
- 1 budyń waniliowy
- 2 szklanki wydrylowanych czereśni
Jak zrobić ?
Margarynę rozpuść w rondelku i wymieszaj z maślanką i roztrzepanymi jajkami.
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier. Do sypkich składników wlej płynne i wymieszaj mikserem.
Formę o wymiarach 22x27cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj.
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier. Do sypkich składników wlej płynne i wymieszaj mikserem.
Formę o wymiarach 22x27cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180st.C około
25 minut.
Masa śmietankowa
W misce wymieszaj mikserem: śmietanę, twaróg, cukier, jajka i budyń.
Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika, posmaruj częścią masy serowej i wyłóż na nią równomiernie wydrylowane czereśnie.
Całość przykryj pozostałą masą serową. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze 25-30 minut w 180st.C. (Ja piekłam 60 minut)
Całość polałam polewą czekoladową
Ciasto wyszło trochę ubite i jakby zakalcowate miejscami, ale myślę, że to od nadmiaru wilgoci i ciężaru tej masy śmietankowej.
Przepis znajdziecie na www.mojeciasto.pl
Pycha :)
OdpowiedzUsuńJa za to dzisiaj piekłam kremówkę z masą krówkową i solonymi orzeszkami ziemnymi :)
To dopiero musi być pyszne, z chęcią zobaczę przepis.
OdpowiedzUsuń