Jest to prawdopodobnie najlepsza surówka z białej kapusty, niezwykle prosta i smaczna.
Wielokrotnie chwalona, smakuje za każdym razem równie dobrze, chociaż składniki przez cały rok ulegają minimalnym zmianą.
Przepis podpatrzony w restauracji, trzygwiazdkowego hotelu, najlepsza surówka w karcie.
Doskonały dodatek do drugiego dania.
Lista składników
- kapusta biała, cała lub pół główki
- marchew, jedna lub dwie małe
- jabłko, jedno, a nawet połowa dużego wystarczy
- cebula malutka, lub połówka
- natka pietruszki, której ja nie dodaje
- przyprawy do smaku ilość indywidualna : sól, pieprz, kwasek cytrynowy, cukier
- olej rzepakowy lub słonecznikowy
Poszatkuj kapustę
Marchew, obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej
Jabłko obierz i pokrój w drobną kosteczkę, od razu można posypać kwaskiem cytrynowym, żeby nie ściemniało
To samo zrób z cebulą
Dodaj olej (kilka łyżek) oraz przyprawy do smaku, całość dokładnie wymieszaj
Surówka nabiera smaku i miękkości jak jest wcześniej przygotowana
Smacznego !
Ten przepis też wysyłam na konkurs ,poprzedni to Surówka z białej kapusty z koperkiem
Liczba przepisów nie ograniczona, wygrać można tylko raz, konkurs trwa do 25 lipca.
Wygląda pysznie,z chęcią zrobię :)
OdpowiedzUsuń