Ona Weronika: Surówka z białej kapusty

poniedziałek, 8 lipca 2013

Surówka z białej kapusty

poniedziałek, 8 lipca 2013
Jest to prawdopodobnie najlepsza surówka z białej kapusty, niezwykle prosta i smaczna.

Wielokrotnie chwalona, smakuje za każdym razem równie dobrze, chociaż składniki przez cały rok ulegają minimalnym zmianą.

Przepis podpatrzony w restauracji, trzygwiazdkowego hotelu, najlepsza surówka w karcie.

Doskonały dodatek do drugiego dania.

Lista składników
  • kapusta biała, cała lub pół główki
  • marchew, jedna lub dwie małe
  • jabłko, jedno, a nawet połowa dużego wystarczy
  • cebula malutka, lub połówka
  • natka pietruszki, której ja nie dodaje
  • przyprawy do smaku ilość indywidualna : sól, pieprz, kwasek cytrynowy, cukier
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy
Sposób przygotowania

 Poszatkuj kapustę
 Marchew, obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej
 Jabłko obierz i pokrój w drobną kosteczkę, od razu można posypać kwaskiem cytrynowym, żeby nie ściemniało
 To samo zrób z cebulą
 Dodaj olej (kilka łyżek) oraz przyprawy do smaku, całość dokładnie wymieszaj
 Surówka nabiera smaku i miękkości jak jest wcześniej przygotowana
Smacznego !


Ten przepis też wysyłam na konkurs ,poprzedni to Surówka z białej kapusty z koperkiem
Liczba przepisów nie ograniczona, wygrać można tylko raz, konkurs trwa do 25 lipca.

1 komentarz:

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...