Lubię czasami przekopać internet i blogi kulinarne w poszukiwaniu nowych przepisów na słodkości.
Zwykle jest tak, że zobaczę idealne zdjęcie i już chce to zjeść, ale najpierw muszę upiec :).
Tak było i z tym ciastem, kiedy zdjęcie zobaczyłam na zszywka.pl, a później odnalazłam na tym blogu.
Cukierki, landryny miętowe w postaci kremu ?, to musi być genialne połączenie.
Zwłaszcza, że mam słabość do mięty w każdej postaci.
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć. Wylać do foremki ( 20x20 cm ) , wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C.
Składniki na masę miętową:
- 150 g miętowych landrynek (ja kupiłam w Biedronce)
- 1/4 szklanki wody
- 1 budyń śmietankowy
- 1 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 150 g masła
Cukierki włożyć do rondelka, zalać wodą, podgrzewając na wolnym ogniu, rozpuścić cukierki.
W 1/2 szklanki mleka rozrobić proszek budyniowy z 2 łyżkami cukru, resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń, gotować do zgęstnienia, następnie wlać syrop miętowy ( powinien być jeszcze ciepły, nie zastygnięty ) , połączyć dokładnie z budyniem. Budyń przykryć folią i pozostawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć, stopniowo, po łyżce, dodawać zimny budyń, zmiksować na jednolitą masę.
Dodatkowo:
- herbatniki
- starta, gorzka czekolada
Składniki na masę śmietanową:
- 1 galaretka agrestowa
- 200 g śmietany kremówki (możesz zastąpić szklanką mleka i śnieżką w proszku)
Galaretkę rozpuść w 3/4 wrzącej wody i przestudź, śmietanę ubij i dodaj tężejącą galaretkę.
Masę wyłóż na herbatniki i posyp startą czekoladą.
Cukierki topiły się dość długo, darmowa inhalacja gwarantowana i miętowy zapach w całym domu ;), nawet ręka od mieszania mi się trochę zmroziła.
Ciasto wszystkim smakowało, delikatny miętowy smak, a do tego ten wygląd, to musi się udać, spróbuj :)
Oj, zjadłabym! :))
OdpowiedzUsuńPrześlij mi kawałek :)
OdpowiedzUsuńDziś będę robić :-) a galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. Tak?
OdpowiedzUsuń