Kto nie zna ? tego smacznego ciasta, dostępne w prawie każdej cukierni.
Mocno kakaowe, wilgotne i koniecznie z bitą śmietaną, a do tego ta mała rozetka.
Ten przepis mam od koleżanki, podobny jest do typowych murzynków, ja polecam wam tego z konfiturą.
Wcześniej piekłam też moje tzw. W-Z, z ciasta biszkoptowego kakaowego.
Mocno kakaowe, wilgotne i koniecznie z bitą śmietaną, a do tego ta mała rozetka.
Ten przepis mam od koleżanki, podobny jest do typowych murzynków, ja polecam wam tego z konfiturą.
Wcześniej piekłam też moje tzw. W-Z, z ciasta biszkoptowego kakaowego.
Składniki (mała blacha)
- 4 jaja
- 1 margaryna 250 g
- 7 łyżek wody
- 2 łyżki kakao
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę, wodę, cukier, kakao i cukier waniliowy umieść w rondelku i rozpuszczaj, aż uzyska jednolitą konsystencję.
Masę ostudź i dodaj po jednym żółtku, mieszając.
W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę.
Do masy kakaowej dodaj partiami przesianą mąkę z proszkiem i mieszaj.
Na końcu do ciasta dodaj partiami ubitą pianę i delikatnie mieszaj, do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto przełóż, do przygotowanej formy i piecz 45-50 minut w 180 *C (wcześniej nagrzej piekarnik).
Po upieczeniu wystudź ciasto i przekrój na 2 równe placki.
Do przełożenia przygotuj, bitą śmietanę, 500 ml śmietany kremówki + środek żelujący, lub użyj gotowego kremu śmietankowego.
Ja zrobiłam bitą śmietanę z proszku.
uwielbiam to ciastko :)
OdpowiedzUsuńPycha ciasto :)
OdpowiedzUsuń