Chciałam, to mam, a szukałam długo, przepisu z olejem i muffinek nadzianych ;).
Przepis pochodzi z bloga quchniakaroli.pl, ale u mnie efekt jest zupełnie inny, bo użyłam własnoręcznie przygotowanego dżemu z wiśni.
Babeczki nadziane nie tylko pięknie wyglądają, ale też smakują i są jeszcze bardziej wilgotne.
Składniki (12 sztuk)
Przepis pochodzi z bloga quchniakaroli.pl, ale u mnie efekt jest zupełnie inny, bo użyłam własnoręcznie przygotowanego dżemu z wiśni.
Babeczki nadziane nie tylko pięknie wyglądają, ale też smakują i są jeszcze bardziej wilgotne.
Składniki (12 sztuk)
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 1 szklanka mleka
- 6 łyżek oleju lub roztopionego i schłodzonego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 12 łyżeczek dżemu lub konfitury
Przygotowanie typowe dla muffinek, osobno wymieszaj suche składniki i dodaj do nich wymieszane mokre, połącz do uzyskania jednolitego ciasta.
Nakładaj do foremek łyżkę ciasta, łyżeczkę dżemu i łyżkę ciasta.
Piecz w 200 *C przez 20 minut.
Ale dawno nie jadłam muffinek, brzmi pysznie :-)
OdpowiedzUsuńMuszą smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuń