Pączki wszędzie, co to będzie :), ja te upiekłam już tydzień temu, ale to nie jest to samo, co te tradycyjne smażone, musiałam spróbować, a co ;).
Znalazłam przepis na youtube.com, i klik na fajnego bloga uwagababciagotuje.
Podkasałam rękawy i zabrałam się do robienia ciasta i pieczenia.
Pączki pieczone w tym roku opanowały internet, jako mniej kaloryczna wersja i tańsza.
Najlepsza w tych donatach jest dekoracja i polewa z białej i ciemnej czekolady oraz kolorowe posypki.
Kuszą tak, że musisz zjeść, mimo że moje miały różne kształty i były suche, to i tak szybko zniknęły.
Składniki na 20-25 w zależności od formy (duża szklanka i kieliszek)
Znalazłam przepis na youtube.com, i klik na fajnego bloga uwagababciagotuje.
Podkasałam rękawy i zabrałam się do robienia ciasta i pieczenia.
Pączki pieczone w tym roku opanowały internet, jako mniej kaloryczna wersja i tańsza.
Najlepsza w tych donatach jest dekoracja i polewa z białej i ciemnej czekolady oraz kolorowe posypki.
Kuszą tak, że musisz zjeść, mimo że moje miały różne kształty i były suche, to i tak szybko zniknęły.
Składniki na 20-25 w zależności od formy (duża szklanka i kieliszek)
- 550 g mąki pszennej
- 230 ml mleka ciepłego
- 80 g cukru
- 120 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
- 1 jajko całe
- 1 żółtko
- 20 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soli
Następnie dodać zaczynu dodać pozostałe składniki (bez masła, margaryny) i połącz na jednolite ciasto, na końcu dodaj miękkie masło lub margarynę.
Wyłóż ciasto na blat podsypany mąką i wyrabiaj ok. 3 minuty, aż ciasto nie będzie się lepić.
- Wyrobione ciasto włóż do tej samej miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut.
Po tym czasie wyłóż ciasto na blat, kilka razy jeszcze przerób, podziel na połowę, żeby wygodniej ci się wałkowało na grubość ok. 1 cm. Wykrawaj najlepiej foremką lub dużą szklanką, środek małym kieliszkiem.
Skrawki i środki ponownie zagnieć i wykorzystaj.
- Odstaw na 15 minut żeby trochę podrosły i piecz w 180 *C, 15 minut.
Blacha z wyposażenie piekarnika minimum 9 pączków, bo rosną.
Udekoruj jak chcesz.
Inne przepisy na pączki znajdziesz na kotlet.tv i wielu innych blogach kulinarnych, kotlet ma tą przewagę, że ma filmiki.
Muszę spróbować pieczonych :)
OdpowiedzUsuńam am am :) szkoda,że nie mogę jeść tłustych rzeczy :(
OdpowiedzUsuńpączki pieczone nie są tłuste, bo nie są smażone w głębokim tłuszczu, to też smakują bardziej jak drożdżówki :)
OdpowiedzUsuń