Ona Weronika: Ciasto bananowiec

piątek, 13 września 2013

Ciasto bananowiec

piątek, 13 września 2013
Pierwszy raz zobaczyłam to ciasto w programie Ewy Wachowicz klik.
Bardzo lubię banany, chociaż w dzieciństwie za nimi nie przepadałam, a teraz wiem co dobrego zawierają :).

Ciasto bananowiec bardzo wszystkim smakuje, jest lekkie, orzeźwiające i bananowe w smaku. Chociaż wymaga trochę pracy, bo trzeba przygotowywać go etapami, to warto się na niego skusić.

Ewa w swoim przepisie używa 1 kg bananów, ja zwykle do masy używam 3-4 banany i to w zupełności wystarczy, plus jeden do dekoracji.

Jedynym minusem tego ciasta jest to, że banany ciemnieją, ale temu można trochę zaradzić , skrapiając banany sokiem z cytryny.



Składniki
  • 1 cienki blat biszkoptowy lub biszkopty albo herbatniki

Masa bananowa
  • 1 kg bananów
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • galaretka cytrynowa
Sposób przygotowania
Galaretkę rozpuścić w szklance wody i przestudzić,  masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka.
Banany zmiksować blenderem lub zetrzeć na tarce.
Dodawać po łyżce do masy maślanej, pod koniec dodać tężejącą galaretkę.



Pianka z białek
  • 3 białka z jaj
  • 3 łyżki cukru
  • galaretka o dowolnym smaku
Sposób przygotowania
Galaretkę rozpuścić w szklance wody, ostudzić.
Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i tężejącą galaretkę.



Na wierzch przygotuj pokrojonego banana w plasterki i galaretkę lub dwie wg przepisu na opakowaniu.



3 komentarze:

  1. Właśnie dziś zrobiłam z przepisu Pani Ewy. Czekam z niecierpliwością jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...