Bardzo lubię banany, chociaż w dzieciństwie za nimi nie przepadałam, a teraz wiem co dobrego zawierają :).
Ciasto bananowiec bardzo wszystkim smakuje, jest lekkie, orzeźwiające i bananowe w smaku. Chociaż wymaga trochę pracy, bo trzeba przygotowywać go etapami, to warto się na niego skusić.
Ewa w swoim przepisie używa 1 kg bananów, ja zwykle do masy używam 3-4 banany i to w zupełności wystarczy, plus jeden do dekoracji.
Jedynym minusem tego ciasta jest to, że banany ciemnieją, ale temu można trochę zaradzić , skrapiając banany sokiem z cytryny.
Składniki
- 1 cienki blat biszkoptowy lub biszkopty albo herbatniki
Masa bananowa
- 1 kg bananów
- 1 kostka masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- galaretka cytrynowa
Galaretkę rozpuścić w szklance wody i przestudzić, masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka.
Banany zmiksować blenderem lub zetrzeć na tarce.
Dodawać po łyżce do masy maślanej, pod koniec dodać tężejącą galaretkę.
Pianka z białek
- 3 białka z jaj
- 3 łyżki cukru
- galaretka o dowolnym smaku
Galaretkę rozpuścić w szklance wody, ostudzić.
Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i tężejącą galaretkę.
Na wierzch przygotuj pokrojonego banana w plasterki i galaretkę lub dwie wg przepisu na opakowaniu.
Musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńWłaśnie dziś zrobiłam z przepisu Pani Ewy. Czekam z niecierpliwością jak smakuje:)
OdpowiedzUsuń