Możesz je przygotować na jasnym biszkopcie, ale ja piekę zwykle kakaowy biszkopt, bo jakoś bardziej mi smakuje i pasuje.
Biszkopt kakaowy
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki kakao
Odłóż mikser, weź łopatkę i do masy z białek dodawaj po jednym żółtku i mieszaj.
Do masy jajecznej dodawaj partiami przesianą mąkę z proszkiem, na koniec kakao.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ok. 25 minut w tej temperaturze.
Gotowe, po wystygnięciu nasącz naparem z kawy
Masa budyniowa cappuccino
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- 0,5 l mleka
- 6 łyżek kawy cappuccino (uwaga są kawy mniej i bardziej słodkie)
- 1 kostka masła lub margaryny (200-250 g)
Wystudzić, ja zwykle miksuje blenderem na jednolitą masę, zmiksuj miękkie masło i dodawaj po łyżce masy budyniowej. Uwaga żeby masa się nie zważyła, masy muszą mieć podobną temperaturę.
Masa śmietanowa
(możesz użyć śmietany kremówki i zagęstnika)
- 2 opakowania śnieżki na mleko
- 400 ml mleka
- 2 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
Wiórki z czekolady do dekoracji.
Jak pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie :)
OdpowiedzUsuń