Składniki (mała blacha)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kostka (250 g) margaryny
- 2 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka kakao
1 l mleka i 2 budynie z cukrem, ugotować wg przepisu na opakowaniu
Kilka wypestkowanych śliwek.
Autorka przepisu radzi podsypać śliwki wiórkami kokosowymi i kaszą manną, pewnie w celu wchłonięcia ewentualnego soku. Ja tę opcję pominęłam, a ciasto wyszło idealne, początkowo kruche, później lekko wilgotne.
Sposób przygotowania
Ugotować budyń.
Mąkę przesiać na stół/stolnicę lub do miski, dodać margarynę całość posiekać nożem i dodać pozostałe składniki (oprócz kakao). Szybko zagnieść ciasto, podzielić do 1/3 dodać kakao, można schłodzić w lodówce, żeby nie mieć problemu z rozwałkowaniem czy wylepieniem blachy :).
Piec ok.45 minut w 180 stopniach C.
Ciastem jasnym wylepić spód blachy
Wyłożyć śliwki
Zalać gorącym/ciepłym budyniem
Przykryć ciemnym ciastem i do piekarnika
Propozycja podania
Ajj.. ale by się zjadło :D
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta:)