Ona Weronika: Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem

piątek, 20 września 2013

Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem

piątek, 20 września 2013
Śliwki kuszą swym zapachem i słodyczą, w połączeniu z kruchym ciastem i budyniem smakują i wyglądają interesująco :). Do wypróbowania tego przepisu skusiło mnie zdjęcie z bloga delicjeagnes.blox.pl


Składniki (mała blacha)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka (250 g) margaryny
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka kakao
Masa budyniowa 
1 l mleka i 2 budynie z cukrem, ugotować wg przepisu na opakowaniu

Kilka wypestkowanych śliwek.

 Autorka przepisu radzi podsypać śliwki wiórkami kokosowymi i kaszą manną, pewnie w celu wchłonięcia ewentualnego soku. Ja tę opcję pominęłam, a ciasto wyszło idealne, początkowo kruche, później lekko wilgotne.

Sposób przygotowania

Ugotować budyń.

Mąkę przesiać na stół/stolnicę lub do miski, dodać margarynę całość posiekać nożem i dodać pozostałe składniki (oprócz kakao). Szybko zagnieść ciasto, podzielić do 1/3 dodać kakao, można schłodzić w lodówce, żeby nie mieć problemu z rozwałkowaniem czy wylepieniem blachy :).

Piec ok.45 minut w 180 stopniach C.

 Ciastem jasnym wylepić spód blachy
 Wyłożyć śliwki
 Zalać gorącym/ciepłym budyniem
 Przykryć ciemnym ciastem i do piekarnika
 Propozycja podania

2 komentarze:

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...