Ona Weronika: Ciasto różowa pantera

piątek, 6 września 2013

Ciasto różowa pantera

piątek, 6 września 2013
Przeglądając książkę ,,Kuchnia Polska 1500 przepisów'' więcej tutaj.
W poszukiwaniu przepisu na ciasto, którego jeszcze nie piekłam, trafiłam na fajny przepis na różowe ciasto o oryginalnej nazwie.
Jest lekkie, puszyste, a nawet smak kisielu jest lekko wyczuwalny. 
Ja dodatkowo wzbogaciłam przepis o krem karpatka w 5 minut.

Ciasto
  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 torebki czerwonego kisielu (truskawkowy, ale lepszy wiśniowy) bez cukru
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
-Dodatkowo gotowy krem, lub ten domowy budyniowy.
-Cukrowa posypka lub polewa.


Jak zrobić ?
Jaja ubić mikserem na puszystą masę do której stopniowo dodawać cukier, całość ubijać do rozpuszczenia cukru. Następnie odłożyć mikser i dodawać partiami przesianą mąkę z proszkiem i kisiele w proszku, całość delikatnie mieszać łyżką lub łopatką w międzyczasie dodawać olej.


 Nagrzać piekarnik do 180 stopni C i piec ok. 40 minut.


Po upieczeniu można ściągnąć skórkę i nasączyć ciasto sokiem z cytryny + woda





Krem przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Posypać cukrową posypką, najlepiej tuż przed podaniem, ponieważ rozpuszcza się ona pod wpływem wilgoci.

1 komentarz:

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...