Przeglądając książkę ,,Kuchnia Polska 1500 przepisów'' więcej tutaj.
W poszukiwaniu przepisu na ciasto, którego jeszcze nie piekłam, trafiłam na fajny przepis na różowe ciasto o oryginalnej nazwie.
Jest lekkie, puszyste, a nawet smak kisielu jest lekko wyczuwalny.
Ja dodatkowo wzbogaciłam przepis o krem karpatka w 5 minut.
Ciasto
- 6 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 torebki czerwonego kisielu (truskawkowy, ale lepszy wiśniowy) bez cukru
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
-Cukrowa posypka lub polewa.
Jak zrobić ?
Jaja ubić mikserem na puszystą masę do której stopniowo dodawać cukier, całość ubijać do rozpuszczenia cukru. Następnie odłożyć mikser i dodawać partiami przesianą mąkę z proszkiem i kisiele w proszku, całość delikatnie mieszać łyżką lub łopatką w międzyczasie dodawać olej.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C i piec ok. 40 minut.
Po upieczeniu można ściągnąć skórkę i nasączyć ciasto sokiem z cytryny + woda
Krem przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Posypać cukrową posypką, najlepiej tuż przed podaniem, ponieważ rozpuszcza się ona pod wpływem wilgoci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.