Ona Weronika: Ciasto cappuccino

piątek, 27 września 2013

Ciasto cappuccino

piątek, 27 września 2013
Czyli o tym jak stworzyć ciasto, a raczej krem o smaku kawowego napoju ;).
Możesz je przygotować na jasnym biszkopcie, ale ja piekę zwykle kakaowy biszkopt, bo jakoś bardziej mi smakuje i pasuje.

Biszkopt kakaowy
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao
Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier i dalej ubijaj.
Odłóż mikser, weź łopatkę i do masy z białek dodawaj po jednym żółtku i mieszaj.
Do masy jajecznej dodawaj partiami przesianą mąkę z proszkiem, na koniec kakao.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ok. 25 minut w tej temperaturze.


Gotowe, po wystygnięciu nasącz naparem z kawy


Masa budyniowa cappuccino
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 0,5 l mleka
  • 6 łyżek kawy cappuccino (uwaga są kawy mniej i bardziej słodkie)
  • 1 kostka masła lub margaryny (200-250 g)
1,5 szklanki mleka zagotować, rozpuścić w nim kawę, a w 0,5 szklanki rozmieszać budynie z cukrem i ugotować gęsty budyń.
Wystudzić, ja zwykle miksuje blenderem na jednolitą masę, zmiksuj miękkie masło i dodawaj po łyżce masy budyniowej. Uwaga żeby masa się nie zważyła, masy muszą mieć podobną temperaturę.


Masa śmietanowa 
(możesz użyć śmietany kremówki i zagęstnika)
  • 2 opakowania śnieżki na mleko
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki żelatyny 
  • 1/4 szklanki wody
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić, w tym czasie ubijać śmietankę ,,śnieżkę'', do ubitej dodać żelatynę i szybko rozsmarować na masie budyniowej, bo tężeje.

Wiórki z czekolady do dekoracji.



2 komentarze:

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...