Ona Weronika: Ciasto biedronka

piątek, 24 stycznia 2014

Ciasto biedronka

piątek, 24 stycznia 2014
Tydzień temu jeszcze nie miałam pomysłu na ciasto, ale kiedy Dorota z .mojewypieki.com pokazała ciasto Biedronka, coś mi zaświtało, ale podobne już znam Delicje , to może poszukam innej biedronki, i tak oto z tego bloga powstała moja Biedronka. Zaskakujące połączenie ciast, kremu, galaretki i borówek (mrożone).




Składniki

Ciasto jasne
  •  1 jajko
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny (kostka)
  • 1 szklanka cukru pudru 
Wszystkie składnik zagnieść na jednolite ciasto i włożyć do lodówki lub zamrażarki, bo musisz je zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
Ciasto ciemne
  •  3 jajka
  • 1 szklanka gęstej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka sody 
Ubij białka jaj na sztywną painę, żółtka utrzyj z cukrem, dodaj sodę i kakao, oraz śmietanę i na końcu ubite białka, delikatnie.
Teraz do tego ciemnego ciasta dodawaj partiami jasne starte ciasto i wszystko delikatnie wymieszaj.
Przełóż do przygotowanej formy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 1 godzinę w 180 *C.

Ciasto po upieczeniu jest suche,dlatego możesz je dodatkowo nasączyć, a później nałożyć krem, owoce i galaretkę. Ja przygotowałam gotowy krem Karpatka 5 minut.
Krem domowy budyniowy
  • 1/2 l mleka
  • cukier wanilinowy
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
Ugotować jak budyń, ostudzić i zmiksować z margaryną.
  • 250 g margaryny
Do dekoracji
jagody, borówki, czekoladowe groszki
2-3 galaretki truskawkowe lub inne czerwone, ilość zależy od wymiarów blachy



Podoba się ?
 To kliknij lubię to !, a co tydzień będzie na ciebie czekał słodki przepis.

4 komentarze:

  1. WOW SUPER CIACHOI!!!!! MUSZE ZROBIC NA NIEDZIELĘ!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosze podac wielkosc foremki!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. To miejsce jest porzucone przez wlascicielke? Ponad rok tamu napisalam pytanie o wielkosc blachy i do dzis nie ma odpowiedzi.

    OdpowiedzUsuń

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...