Ostatnie truskawki z zamrażarki, zamieniłam w truskawkowo-śmietanową masę piankową.
Może brzmi skomplikowanie, ale jest bardzo proste i banalne w przygotowaniu.
Smakuje jak lody truskawkowe i szybko znika, uwielbiam i już nie mogę doczekać się świeżych Polskich truskawek.
Biszkopt przygotowałam z jednego z moich ulubionych przepisów, zmniejszając ilość składników.
Biszkopt z 4 jaj
Może brzmi skomplikowanie, ale jest bardzo proste i banalne w przygotowaniu.
Smakuje jak lody truskawkowe i szybko znika, uwielbiam i już nie mogę doczekać się świeżych Polskich truskawek.
Biszkopt przygotowałam z jednego z moich ulubionych przepisów, zmniejszając ilość składników.
Biszkopt z 4 jaj
- 4 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Weź łopatkę i do masy białkowej dodaj po jednym żółtku mieszając.
Dodaj partiami przesiane mąki z proszkiem, delikatnie mieszając.
Wyłóż ciasto na blachę, wyłożoną papierem i piecz w 180 *C przez ok. 30 minut.
Po upieczeniu wystudź biszkopt i nasącz sokiem z cytryną.
Masa śmietanowo-truskawkowa
- 1/2 kg truskawek mrożonych, mogą być świeże
- 1 galaretka truskawkowa w proszku
- 1 bita śmietana w proszku + 200 ml mleka (możesz zastąpić, 200 ml śmietany w kubku 36%)
Truskawki mrożone (świeże), przekładam do garnka, rondelka, i miksuje blenderem na gładką masę (wygląda jak sorbet lodowy).
Czas na zagotowanie masy truskawkowej i do gorących, dodaję galaretkę w proszku i mieszam do rozpuszczenia. Studzę, a kiedy już się lekko ścina, ubijam śmietanę.
I dodaję porcjami ścinającą się masę truskawkową, powstaje takie różowe, ładne coś :)
W masie są drobinki truskawek, jeśli chcesz mieć idelanie gładką, przed gotowaniem przetrzyj je przez sito.
Nasączony biszkopt, masa i galaretka, jakiś czas temu kupiłam sobie prostokątną tortownicę i do galaretek jest to świetne rozwiązanie.
Na wierzch
- 2 galaretki rozpuszczone w 800 ml wody, szybciej się ścina i jest sztywniejsza
PS. to jest 400 setny post na blogu, przepisów na słodkie wypieki jest ponad 50, co tydzień nowy, a ty nadal mnie nie lubisz ?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.